ITSENÄISYYSPÄIVÄN JUHLAKONSERTTI

Kälviän seurakuntatalolla 6.12.2017

Tervehdyspuhe

Kunnioitetut veteraanit, arvoisat naiset ja miehet, hyvät kuulijat

Toivotan teidät tervetulleiksi itsenäisyytemme satavuotisjuhlakonserttiin tänne Kälviän seurakuntatalolle. Samalla minulla on arvokas tehtävä tuoda Kokkolan kaupungin tervehdys tähän juhlaan.

Kun saavuimme aamulla jumalanpalvelukseen, niin sinisristiliput olivat saloissa, sankarihaudoilla kunniavartiossa seisoivat samanikäiset miehet kuin paasien alla lepääävät sankarivainajat.

Palavat kynttilät haudoilla kertovat meidän kiitollisuudestamme ja kunnioituksestamme isänmaan puolesta henkensä antaneille miehille.

Kiitettävästi Suomi 100-teema on saanut suomalaiset liikkeelle kuluvan vuoden aikana. Veteraaneja ja vanhuksia on muistettu monin eri tavoin. Palvelutaloissa ja vanhainkodeissa on järjestetty konsertteja, jumppatuokioita ja on kudottu villasukkia.

Sotaveteraaneille on kerätty varoja, joilla heidän elämäänsä voidaa helpottaa.

Myös lapset ja nuoret ovat osallistuneet juhlavuoden toimintaan. Kaikissa tapahtumien järjestelyissä on ollut näkyvästi mukana YHDESSÄ-teema.

Tämä kaikki osoittaa, että meistä suomalaisista löytyy vielä yhteenkuuluvuutta ja talkoohenkeä. Se on arvokas asia.

Hyvät kuulijat.

Suomen eduskunta hyväksyi itsenäisyysjulistuksen 6.12.1917. Valtiomme syntyi suomalaisten omasta tahdosta ja pitkäjännitteisen työn tuloksena. Suomalaiset ovat siis sata vuotta rakentaneet omaa maataan ja päättäneet asioista itse ja yhdessä.

Kulttuurilla on ollut koko itsenäisyytemme ajan suuri merkitys. Se on vahvistanut meidän suomalaisten identiteettiä hyvinä ja vaikeina aikoina. Tänään kuultavat sota-ajan laulut ovat tästä yksi esimerkki.

Tämän päivän Suomi tarjoaa kansalaisilleen paljon hyvää ja arvokasta. Sodan jälkeisestä köyhyydestä on kuljettu pitkä tie nykyvaurauteen.

Silti liian monet jäävät yhteiskunnan ulkopuolelle ja monet kärsivät yksinäisyydestä.

Itsenäisyyspäivänä ja joulun lähestyessä koti, kotiseutu ja isänmaa nousevat yhä rakkaimmiksi.

Maailman politiikkaan toivoisi enemmän diplomatiaa ja vähemmän sapelien kalistelua. Rauhan kellojen soisi soivan kaikille kaikkialle.

Suomi on tänään sininen ja valkoinen. Valotaiteilijat ovat olleet asialla. Monet kuuluisat luonnonkohteetkin ovat valaistut. Sininen Saana-tunturi valkoisen lumen keskellä on vaikuttava näky. Myös lukuisat ikonikohteet maailmalla valaistaan Suomen 100- vuotissyntymäpäivän kunniaksi.

Tänä ilta suomalaiskodeissa syttyvät sinivalkoiset kynttilät kunnioittamaan isänmaamme sankareita, kotikontujemme puolustajia.

Toivotan teille omasta ja Kokkolan kaupungin puolesta Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Iloitkaamme yhdessä 100-vuotiaasta isänmaastamme!