Itsenäisyyspäiväjuhla Kälviällä 6.12.2016

Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti

Kälviän kirkossa 6.12.2016

Tervehdyspuhe

Arvoisat veteraanit, miehet ja naiset, hyvät kuulijat,

toivotan teidät tervetulleiksi itsenäisyyspäivämme juhlakonserttiin

tänne kotikirkkoomme, Kälviän kirkkoon.

Kun saavuimme aamulla jumalanpalvelukseen, niin siniristiliput saloissa , kunniavartiointi sankarihaudoilla ja palavat kynttilät hautapaaseilla kertoivat Suomen syntymäpäivästä.

Suomi täyttää tänä vuonna 99 vuotta. Vietämme nyt eräänlaista aattojuhlavuotta, sillä ensi vuonna Suomi on satavuotias. Siitä tulee aivan erityinen juhlavuosi. Satavuotisjuhlia valmistellaan ja sunnitellaan jo koko maassa.

Sotien sukupolvi Kälviällä veteraanimatrikkeli kertoo, että kansalaissodassa menehtyi yhdeksän, talvi-ja jatkosodassa 85 kälviäläistä maanpuolustajaa. Heitä ja veteraanisukupolvea muistaen syttyvät suomalaiskodeissa kautta maan tänä iltana sinivalkoiset kynttilät. ”Illan pimetessä, kynttilöiden syttyessä” on sattuvasti tämän juhlakonserttimme nimi.

Tämän päivän Suomi tarjoaa kansalaisilleen paljon hyvää. Sodan jälkeisestä köyhyydestä on siirrytty nykyvaurauteen.

Me suomalaiset olemme rakentaneet kansainvälisestikin tunnetun ja arvostetun koululaitoksen. Samoin terveydenhoitomme on korkeatasoista. Teollisuutemme on monipuolistunut.

Me suomalaiset olemme säästyneet suurilta luonnon ääri-ilmiöiltä, jotka ovat maailman eri puolilla saaneet aikaan paljon tuhoa ja kärsimystä. Saamme nukkua yömme rauhassa. Suomi on edelleen turvallinen maa.

Vielä 60-70 luvuilla Suomesta muutettiin pois työn ja toimeentulon perässä. Nyt tänne tullaan. Se kertoo, että meillä monet asiat ovat hyvin.

Silti liian monet jäävät yhteiskunnan ulkopuolelle. Liian monet kärsivät yksinäisyydestä. Näiden asioiden korjaaminen vaatii kaikilta tahoilta lisää ponnisteluja.

Hyvät kuulijat.

Kyllä me täällä Pohjanlahden rannalla voimme suhtautua luottavaisina tulevaisuuteen. Pidetään huolta toisistamme.

Itsenäisyyspäivänä ja joulun lähestyessä koti, kotiseutu ja isänmaa nousevat yhä tärkeämmiksi. Huomaamme, että lähelläkin on paljon arvokasta, hyvää ja kaunista, kun vain pysähdymme katsomaan ja kuuntelemaan. Aarteita löytyy niin luonnosta, musiikista, kuvataiteista kuin runoudestakin.

Lainaan lopuksi kaksi säkeistöä kälviäläisen runoilija Raija Ridan runosta Onni.

Ei onni ole rikkautta,
että kaikkea omistaa,
vaan onni on päämäärä,
jota kohden ponnistaa.

Ei onni ole aina hymyä,
ei iloa räiskyvää.
Se voi tuokio pieni olla,
joka kyyneleet kypsyttää.

Toivotan teille kaikille Kokkolan kaupungin ja omasta puolestani

Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Ja sitten ” Illan pimetessä, kynttilöiden syttyessä”

So Many Sisters

Olkaa hyvä!