TÄSSÄ KAIKEN PALKKA

Ennen Kreikan kriisiä Suomi ei tarkoittanut kreikkalaisille paljoakaan – pieni maa Euroopan laidalla. Kolmannen lainapaketin sovun lähestyessä Suomi-kuva on kuitenkin muuttunut Kreikassa pysyvästi. Kreikan lainaneuvotteluiden aikana Suomen kanta tuli esiin poikkeuksellisen selvästi. Pienen Suomen skeptisyys uutta lainapakettia kohtaan nostettiin myös Kreikassa näyttävästi esille.

– Heinäkuun 11. päivän eurokokouksessa Suomi tuli kovasti esille Kreikan mediassa. Mediakuva alkoi elää omaa elämäänsä ja paisui yli mittasuhteidensa, Suomen Kreikan-suurlähettiläs Pauli Mäkelä kertoo. Mäkelän mukaan Suomesta tuli kreikkalaisille vakavin lainaohjelman vastustaja ja eurosta eroamisen vaatija. Mediassa Lordin monsterit saivat edustaa suomalaisia ja Suomen ja Saksan suhdetta toisen maailman sodan aikana puitiin.

– Alettiin kaivaa kaikenlaista Suomeen liittyvää, aika kliseistäkin asiaa. Esimerkiksi Lordin Eurovisiovoitto Ateenassa, toinen maailmansota ja joulupukki. Tässä suhteessa Suomi sai melkoisen negatiivisen leiman, joka valitettavasti vaikuttaa jääneen. Heinäkuussa Suomi nousi myös sosiaalisessa mediassa kreikkalaisten silmätikuksi. Twitterissä levisi kuvia esimerkiksi joulupukista, joka vaati lahjaa antaessaan lapselta vakuuksia.

Eikö olisi syytä jo havahtua, että tässä puulaakissa meille on varattu ikuinen maksajan rooli. Miljardien antamisen lisäksi saamme vielä kaupan päälle kreikkalaisten vihat.

Suomen käy huonosti, jos ei oteta kompassia käteen ja tarkisteta suuntaamme.