JÄRKI KÄTEEN ULKOSUHTEISSA

Venäjän erikoistuntija professori Timo Vihavainen pitää peräti huvittavana sitä, että Natoon liittynyt Viro otetaan Suomessa esimerkkimaaksi turvallisuuspolitiikassa – siis että Viro on Suomesta edellä, kun se on sotilasliiton ytimessä.

– Ei se minusta tarjoaa yhtään positiivista esimerkkiä pitkän historiansa ajalta. Virohan on ollut lattialuuttuna vuodesta 1939 lähtien.

Suomelle Naton ”Hollywood-sotilaat” eivät toisi turvaa, eivätkä superaseet.

– Kyllä Venäjällä varmaan osattaisiin pelätä, jos meille tulisi Naton huippuaseistus ja tarvittaessa kokonainen Hollywood-armeija robotteineen ja lennokkeineen. Mutta entäs sitten? Lisäisikö se meidän goodwill-varantoamme, muodostaisiko neuvotteluvaltin pohjoisen alueen ja Koillisväylän yhteistyössä? Ruvettaisiinko meitä sitten oikeasti arvostamaan, Vihavainen kysyy kirjassaan.

Nämä Vihavaisen kysymykset ovat enemmän kuin aiheellisia. Suomen pitäisi solmia suorat suhteet suureen lähinaapuriin. Bryssel ja Nato eivät tuo meille lisää turvallisuutta. Suomen pitäisi tehdä maailmalle selväksi että olemme sotilaallisesti liittoutumaton maa.

Meidän olisi viisasta palata Paasikiven ja Kekkosen linjalle. Mitä pikimmin sen parempi.