KAUPUNGIN TERVEHDYS KÄLVIÄN JOULUUN

KÄLVIÄLÄISENÄ ON HYVÄ OLLA

Tätä kirjoittaessani lokakuu on lopuillaan. On sateista ja pimeää mutta lämmintä. Ensilumi on sulanut ja maa paistaa mustana. Joulun valoa ja iloa kohti mennään. Tietoisuus tästä vaikuttaa kirjoitukseni sisältöön.

Meillä kälviäläisillä monet asiat ovat hyvin. Asumme täällä kuin lintukodossa lähellä luontoa. Tärkeimmät palvelut saamme aivan nurkan takaa. Mitä täältä ei löydy, niin parinkymmenen kilometrin päästä kantakaupungista ne kyllä löytyvät.

Kälviällä elää vielä talkoohenki. Esimerkiksi jokakesäiset Kälviä-päivät ovat hoituneet pitkälti vapaaehtoisvoimin. Yhteisiin ponnistuksiin lähdetään yhä mukaan. Se on hyvän merkki. Täällä ihmiset tuntevat toisensa ja antavat apua toisilleen. Seurakuntien ystäväpalvelu toimii ja se tuo monelle vanhukselle turvallisuutta ja apua yksinäisyyteen.

Kälviä kiinnostaa edelleen asuinpaikkana. Uusia omakotitaloja syntyy tasaiseen tahtiin. Kaava-alueen jatkeeksi kaupunki käynnistää yleiskaavan laatimisen, joka toivottavasti helpottaa rakennuslupien saantia keskustan tuntumasta ja myös sivukylille pitää olla mahdollista rakentaa. Rakennustoimiston mukaan Kälviän alueelle on myönnetty rakennuslupia vuonna – 09 110 kpl, vuonna – 10 126 kpl, vuonna – 11 128 kpl ja vuonna 2012 142 kpl. Tämän vuoden lopullisia lukuja ei ole vielä saatavissa.

Kälviällä voi harrastaa monipuolisesti. Kotiseutuyhdistys, urheiluseura Tarmo,  metsästysseurat ja monet muut järjestöt tarjoavat tähän hyvät mahdollisuudet. Lisäksi monipuolinen kulttuuritoiminta virkistää meidän eloamme. Erityisesti kuorolaulu ja näytelmäpiirit ovat olleet myötämäessä. Rohkeasti mukaan vain!

Lucina Hagmanin lukion kohtalo on ollut kuntalaisten huolen aiheena. Me kälviäläiset päättäjät teemme parhaamme sen puolustamisessa. Painavimmat puolustusaseet ovat lukiomme hyvät tulokset valtakunnallisessa vertailussa ja pienten lukioitten erityislisä. Lukion jatkomahdollisuudet selviävät lähiaikoina. Uuden koulurakennuksen työt alkavat ensi vuoden puolella. Uusiin tiloihin yläkoulun oppilaat pääsevät syyslukukauden alkaessa vuonna 2015.

Kälviän kohdalla kaksoisratahanke on ollut täydessä touhussa. Suuret maansiirtokoneet ja kuorma-autot ovat jyllänneet pitkää päivää. Ratatyömaa on suurimpia yksittäisiä investointeja, mitä tänne alueelle on koskaan suunnattu. Se on Kokkolan sataman ja rannan suurteollisuuden tulevaisuudelle tärkeä hanke, joten valmistuva kaksoisraide turvaa työtä ja toimeentuloa myös meille kälviäläisille. Oheistuotteena syntyy radan varteen tehtävästä huoltotiestä pyöräilijöille ja kuntoilijoille uusi mielenkiintoinen epävirallinen kevyen liikenteen väylä.

Saimme viettää pitkän lämpimän kesän. Vuodentulo näillä seuduilla oli sekä metsistä että pelloiltakin satoisa. Se on yhteinen ilon aiheemme. Myös työllisyystilanne Kokkolassa valtakunnallisestikin mitattuna on edelleen kohtuullinen, vaikka Suomessa eletäänkin taantuman aikaa.

Lopuksi lainaan  tyttäreni kaksivuotiaana lausumia rohkaisevia sanoja: ” Elämä on kivallista – olkaa surehtimatta.”

Toivotan Kälviän Joulun lukijoille omasta ja Kokkolan kaupungin puolesta Hyvää ja Rauhallista Joulua sekä menestystä Vuodelle  2014.

Kälviällä 23.10.2013

Tapani Hankaniemi

kaupunginvaltuuston I varapuheenjohtaja