DEMARIT OVAT SILLASSA

Viime eduskuntavaalien jälkeen keskusta oli heikoilla. Kannatuksemme oli hiipunut alas ja tunnelma kentällä oli vakava.

Jyrki Kataisen muodostama hallitus käytti tilaisuutta hyväkseen. Hallitusohjelmaan, rivien väliin oli suunniteltu keskustalle lopullinen nuijan nukutus.

Hallitus iski lujaa ja tuntuvasti keskustan valtarakenteisiin. Aseina olivat kunta-ja soteuudistus sekä uusi kuntarahoitusmalli. Toimivat sairaanhoitopiirit olivat yksi hyökkäyksen kohde.

Mutta tässä hyökkäyksessä tehtiin monta virhettä. Hallitus viittasi kintaalla kunta-alan asiantuntijoille, se torjui parlamentaarisen valmistelun, sivuutti ylimielisesti kuntapäättäjät ja ennen kaikkea aliarvioi äänestäjät. Lisäksi tämä hallituksen pakkomielle tukahdutti hyvällä alulla olleet vapaaehtoiset kuntaliitokset.

Hallitus aikoi ottaa keskustasta täydellisen selkävoiton. Kyllä pistevoitto olisi riittänyt. Nyt kävi niin, että korskea hallitus jäi omasta heitostaan alle. Demarien tilanne on vielä pahempi. He ovat sillassa.

Tällaisiin ajatuksiin tulee, kun seuraa Kataisen ja Urpilaisen johtaman hallituksen tilannetta ja sen epäjohdonmukaista toimintaa. Kumpikin on esimerkiksi moneen kertaan tuominnut maakuntamallin, jota he ovat nimitelleet hallintohimmeliksi. Nyt kuitenkin hallitus esittää  pääkaupunkiseudulle monikunnallista metropolihallintoa. Siitä vasta tulee jättihimmeli.

Kuntia viedään pakolla yhteen. Niin myös täällä Keski-Pohjanmaalla. Hallituksen tavoitteena on ajaa jokilaaksot hallinnollisesti Kokkolan kaupungin kylkeen. Tästä savotasta tulee hikinen. Jos tästä savotasta tehdään lopulliset kaupat, niin vetohevosen omistajaltakin loppuvat kaurat. Meidän kokkolalaisten päättäjien on nyt ensi sijaisesti keskityttävä oman kaupungin talouden tervehdyttämiseen.

On korkea aika ottaa järki käteen. Ensin pitää katsoa miten sote-asiat valtakunnassa ja maakunnassa järjestetään ja hallinnoidaan. Sen jälkeen voivat kuntapäättäjät vapaaehtoista tietä kulkien ryhtyä tarkastelemaan kuntarakennetta.

Lopuksi ihmettelen hallituksen linjaa, miksi maakuntamalli ei käy täällä Keski-Pohjanmaalla mutta pääkaupunkiseudulla se on hallituksen mielestä toimiva systeemi?