KOKKOLAN KAUPUNGIN TALOUS

Eilisiltana meille uusille valtuutetuille esiteltiin ensi vuoden budjettia ja Kokkolan kaupungin taloustilannetta. Hyvä niin.

En mene ykstyiskohtiin enkä lukuihin. Totean vaan yleisnäkemyksenä, ettei kaupungin taloustilanne hääviltä näytä. Yksinkertaisesti sanottuna menot ovat päässet viimeisinä vuosina karkaamaan.

Kokkolanseudulla on eletty taloudellisesti hyvää aikaa. Sitten 1990-luvun alun ei suuria takaiskuja seudun teollisuudessa ja työpaikoissa ole ollut. Myllyt ovat jauhaneet tuloksellisesti ja työllisyystilanne on ollut varsin hyvä.

Olisi voinut odottaa, että sukan varteen olisi kertynyt jotain. Mutta ylimääräiset varannot  on syöty. Taloudenpito on ollut luvattoman lepsua. Olemme menossa suurella todennäköisyydellä laihempia vuosia kohti. Nyt tarvittaisiin talouden pitoon puskureita. Mutta niitä ei ole.

Tuleva kaupunginvaltuusto ei pääse ruusuja kaupunkilaisille jakamaan vaan edessä on kovia päätöksiä. Kriisikaupunkista ylösponnistaminen vaatii päättäjiltä yhteistyötä ja keskinäistä luottamusta.

Yksi selkeä valopilkku on alueen yrityselämä. Se porskuttaa eteenpäin vieläkin kelpo vauhdilla.