UUTTA VEROTUSKÄYTÄNTÖÄ

Suomessa hallitus toisensa perään on ilmoittanut yhdeksi tavoitteekseen hallinnon keventämisen sekä sen avoimuuden lisäämisen.

Näyttää siltä, että nykyinen pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) johtama hallituskin epäonnistuu näissä tavoitteissa. Valvontaa lisätään ja lisääntyvät kustannukset peritään hallintoalamaisilta veroina ja yhä enemmän uusilla veroluonteisilla maksuilla.

Hallinnon avoimuudessakin on toivomisen varaa. Uudet maksut ja vanhojen maksujen korotukset tulevat asianosaisille yllättäen eikä heitä välttämättä edes kuulla uusia maksuja suunniteltaessa. Esimerkiksi valtioneuvoston päätös nostaa ympäristöluvista maksettavia hintoja jopa yli kolminkertaisiksi, tuli yllätyksenä.

Esimerkkejä voisi jatkaa. Kalliolämpöön siirtyvää muistetaan yhteiskunnan taholta yllättävän isoilla lupa-ja valvontamaksuilla. Tällaiseen uuteen verotuskäytäntöön nykyinen hallitus on vaivihkaa siirtynyt.

Ja lisää tässä muodossa maksettavaa on tulossa.