TERVEYSYRITYSTEN VALVONTAA LISÄTTÄVÄ

Viime sunnuntain Hesarissa oli kansanedustaja Mika Lintilän haastattelu, jossa hän pitää Suomen rajoittamatonta korkovähennysoikeutta verotuksellisena porsaanreikänä, jota muun muassa Suomessa toimivat terveys-ja sosiaalipalveluyritykset käyttävät.

Suomessa lääkärifirmat voivat kiertää veroa niin, että ne lainaavat rahaa veroparatiisiin rekisteröidyltä sijoitusyhtiöltä. Lainojen korot ovat Suomessa rajoittamattomasti verovähennyskelpoisia toisin kuin muualla EU:ssa.

Lintilän mukaan Suomessa toimivat monikansalliset terveysyritykset käyttävät hyväkseen tätä korkovähennysoikeutta välttääkseen suomalaisen verotuksen.

Nyt verottaja on pohtimassa, onko yksityisellä terveysalalla syytä aloittaa harmaan talouden perkaus. Julkisen terveyshuollon puolustajana toivon, että verottaja ryhtyy asiaa selvittämään.

Lintilä äimistelee, kuinka valtiovarainministeri Jutta Urpilainen kertoi eduskunnan kyselytunnilla henkilökohtaisesti varmistaneensa Lääkäriasema Mehiläiseltä, että yhtiö maksaa veroja.

”Kun Mehiläisen liikevoitto on 40 miljoonaa ja yhtiö on maksanut 360.000 euroa veroja, niin jonkun kellon pitäisi ruveta soimaan”, Lintilä sanoo.

Mehiläinen on osa kansainvälistä Ambea-konsernia. Se on siirtänyt voittonsa ulkomaille sisäisin siirroin, jolloin Suomeen verotettavaa ei ole jäänyt.

Kansanedustaja Mika Lintilä on eduskunnassa yli puoluerajojen korkealle noteerattu vero-ja talousasiantuntija.

Toivottavasti myös verottaja ja lainsäätäjä on noteerannut viime sunnuntaisen Lintilän haastattelun.