IHMEELLISTÄ TUTKINTAA

Pohjoismaiden suurimmalla pankilla Nordealla on ollut viime vuosina useita riitoja asiakkaittensa kanssa.

Kuuluisa suomalainen tanssiopettajapariskunta Åke ja Leena Blomqvist haastoi Nordean säästöhenkivakuutuskiistassaan aina korkeimpaan oikeuteen asti. Blomqvistit hävisivät tämän riidan pankille ja samalla kärsivät reilun miljoonan euron tappiot. Oikeudenkäyntikulut myös Nordean osalta määrättiin tanssiopettajapariskunnan maksettavaksi.   

Nyt suomalainen rakennusyhtiö Palkkiyhtymä vaatii Nordealta kokonaisuudessaan menettämäänsä 20 miljoonan euron pääomapottia, joka oli sijoitettu Nordean tytäryhtiön Kalmarin liikkeelle laskemaan lainaan. Sinne haihtui Palkkiyhtymän sijoitus kuin tuhka tuuleen. Tämäkin asiaa etenee oikeuteen.

Nämä Nordean toimet eivät Blomqvistin tapausta lukuunottamatta ole kiinnostaneet mediaa. Tällaiset huijaukset julkinen sana painaa villaisella eikä niistä paljon hiiskuta. Keskusrikospoliisi ei vaivaudu niitä tutkimaan. Nämä pannaan kylmästi asiakkaitten tyhmyyden piikkiin.

Näitä taustoja vasten tuntuu käsittämättömältä, että Nuorisosäätiön tapauksesta on saatu aikaiseksi 6500 sivua tutkimusmateriaalia ja viikosta toiseen sivukaupalla tekstiä. Tuntuu, että tällaisessa valtavassa panostuksessa on selkeä Keskusta lisä. Kieltämättä tässä tapauksessa nimeltä mainitut keskustapoliitikot ovat olleet varomattomia ja toimineet hyväuskoisesti väärin. Mutta ei kysymyksessä ole kavallus eivätkä nämä kovan onnen soturit ole kenellekään yksityiselle kansalaiselle tai yritykselle vahinkoa tuottaneet kuten Nordean sijoitusmyyjät. Kuvaan kuuluu, että tätä Nuorisosäätiön syyteharkintaa vatvotaan yli vaalien.

Tämän päivän Hesarista löysin suurennuslasia apuna käyttäen seuraavanlaisen jutun: SDP-taustaisen Urheiluopistosäätiön varoja epäillään käytetyn sen sääntöjen vastaiseen tarkoitukseen. Nimike on luottamusaseman väärinkäyttö. Esitutkinta käynnissä. Pikku uutisesta kävi myös ilmi, että asiaan palataan vaalien jälkeen.

Ovatko kaikki yhdenvertaisia lain edessä? Sen verran olen kansalaismielipidettä kartoittanut, että monet vastaavat: Eivät ole.