KUNTALIITOS OLI VIISASTA TEHDÄ

Silloin tällöin Kälviälläkin kuuluu kritiikkiä tehtyä kuntaliitospäätöstä vastaan. On totta, etä osa kritiikistä on aiheellista. Jotkut asiat mutkistuivat Kokkolan kaupungin muutaman turhan tärkeän ja itsevaltaisen byrokraatin takia. Tällaisiin epäkohtiin on päättäjien puututtava ja pantava virkamieskunta palvelemaan kaupunkilaisia.

Mutta itse päätös oli oikea. Ellei kuntaliitossopimusta (Kälviän kunnanvaltuusto oli yksimielinen) olisi tehty, niin kunnastamme olisi tullut muutamassa vuodessa ajopuu. Olisimme olleet poikkikelona ajan virrassa ja monenlaisten tuulien riepoteltavana.

Kälviällä olisi myös alkanut oma suuntautumiskeskustelu. Osa päättäjistä haihatteli neliapilayhteistyötä ja olisi mielellään liittänyt ympärillä olevat maalaiskunnat yhteen. Kokkola ruotsinkielineen oli monille johtaville päättäjille uhka eikä mahdollisuus.

Onneksi kuntaliitospäätös saatiin aikaiseksi eikä Kälviää jätetty sellaisten voimien armoille, jotka eivät ole koskaan ymmärtäneet kompassin päälle.