SAIRAALAPÄIVILLÄ PUHUTTIIN MYÖS TALOUDESTA

Finlandiatalolla Helsingissä järjestettiin tiistaina ja keskiviikkona vuotuiset sairaalapäivät. Päivillä nousivat talousasiat näkyvästi esille. Onhan selvää, ettei Suomi voi taata kansalaisilleen tasokasta terveydenhoitoa, ellei maan talous ole kunnossa.

Talouden tilanteesta ja lähivuosien näkymistä oli luennoimassa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (ETLA) ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) toimitusjohtaja Sixten Korkman.

Korkmanin viesti kokousväelle oli selvä. Suomen on oltava rintamassa mukana pelastamassa eurooppalaista taloutta. Hänen mukaansa se on pienemmän pahan tie.

Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) ja Euroopan keskuspankin (EKP) tulee Korkmanin mielestä olla keskeisesti näissä vakauttamis-ja pelastustalkoissa mukana.

Suomen kansantaloudesta puolet tulee viennistä. Jos euroalueen talous romahtaa, niin se tekee suomalaisten työpaikoille ja kansantaloudelle todella syvää ja rumaa jälkeä. Olemme viennistä riippuvainen avoin kansantalous.

Korkmanin mielestä tässä herkässä taloudellisessa tilanteessa on myös hyviä puolia. On todennäköistä, ettei EKP nosta merkittävästi korkotasoaan lähivuosina. Jos pystymme pitämään huolta kilpailukyvystämme, niin tämä tietää myönteisiä näkymiä suomalaiselle työlle. Asuntovelallisille korkotason pysyminen alhaisena on lohdullinen uutinen.

Kun hallituksemme avainministerit Mari Kiviniemi ja Jyrki Katainen käyvät näitä tulevia talouden solmuja ratkomaan, niin ei heidän auta tuijotella mielipidekyselyjen kannatuslukemia vaan päätökset on tehtävä isänmaan edun mukaisesti.