PUOLUEJOHTAJA VANHASEN OTE TIIVISTYY

Hesarin poliittinen toimittaja Jaakko Hautamäki kuvasi pääministeri Matti Vanhasen lauantaista esiintymistä keskustan puoluevaltuuskunnan kokouksessa Pietarsaaressa: ”Vanhanen riisui pääministerin kaavun ja ryhtyi puoluejohtajaksi.”

Näinkin sen voi sanoa. Puoluejohtaja Vanhanen lähetti selkeitä viestejä monelle taholle. Hän arvioi, että oppositiopuolue SDP on ajautumassa ulos siitä porukasta, jossa päätetään seuraavan hallituksen kokoonpanosta ja ohjelmasta.

Myös Vanhanen esitti, että korkeimpien ansio- ja pääomatulojen verotusta kiristettäisiin viiden vuoden määräajaksi. Näin hän olisi panemassa rikkaat maatamme ravistelevan laman purun erityistalkoisiin. Hallituskumppani kokoomuksen tukea tälle esitykselle tuskin tulee.

Rikkaiden lisäverottamista pitää kuitenkin tositarkoituksella pitää esillä. Nythän on niin, että kansakunnan varakkaat pääomatuloa nauttivat kansalaiset eivät osallistu kuntapalvelujen rahoittamiseen suoranaisesti ollenkaan. Muutenkin selvän palkkatulon puliveivaaminen ansiotuloksi on tuomittavaa. Pääomaverotusta ja rikkaiden verotusta muutenkin on syytä kiristää.

Puoluejohtaja Vanhanen on oikealla asialla.