KOKKOLA OLI POLTTOPISTEESSÄ

Mennyt viikonloppu oli menestys Kokkolalle. Hyvin järjestetty ja erinomaisen toimivalla alueella juhlittu valtakunnallinen maatalousnäyttely veti kaiketi liki 80.000 messuvierasta kaupunkiimme. Perustellusti voi sanoa, että Kokkola oli myönteisesti valokeilassa. Itsekin ahmein tilaisuuksista irti sen minkä kohtuudella kerkesin. Paikanpäällä kävin kaikkina neljänä farmari-päivänä.

Lauantaiseen Anders Chydenius-seminaariin oli saatu korkeatasoiset alustajat ja panelistit tasavallan presidentin johdolla. Seminaarin antia on kattavasti selostettu maakuntalehden palstoilla, joten siitä ei sen enempää.

Mielestäni sen tilaisuuden kirkkaimmat tähdet olivat komissaari Olli Rehn sekä puhelinkauppias, tilaisuudessa asiantuntijaksi kohotettu Esko Aho. Heillä on hallussaan kunnioitusta herättävä tietomäärä ja kansainvälinen kokemus. Heidän puheenvuoroissaan oli uskottavaa visionäärin otetta. Kummankin panosta Suomi tarvitsee. Molemmat voi huoletta heittää vaikka kuinka korkeaan kotimaiseen tai kansainväliseen tehtävään. 

Sunnuntaina vieraili pääministeri Matti Vanhanen pro Agria-juhlassa. Matti piti hyvän puheen, jossa hän korosti muun muassa lähiruoan merkitystä. Pääministeri oli trimmannut itsensä hoikkaan hyvään kuntoon. Kun Vanhanen muutenkin kuulosti tasapainoiselta ja tarmokkaalta, niin kyllä poliittisen opposition kirves taitaa tylsyä, jos meinaavat Vanhasta ja hallitusta horjuttaa.