KOKKOLAN VALTUUSTON KOKOUKSIA TULISI TEHOSTAA JA LYHENTÄÄ

Pääsin elisiltana ensimmäistä kertaa äkkihälytyksellä uuden Kokkolan valtuuston kokousedustajaksi. Jalkapallossa on sanonta, että parhaat pelaajat istuvat katsomossa. Minä kuulun samaan sarjaan. Varamiehen näkökulmasta teen heti parannusehdotuksia kokouskäytäntöön. Kimmokkeen tähän sain, kun kaksi tuntia oli kokoustettu eikä oltu päästy asioissa juuri eteenpäin ja historiallisen merkittävä energiakauppa oli vielä asialistalla odottamassa.

Valtuutettujen puheenvuoroja ei voi kovalla kädellä rajoittaa mutta puheenvuorojen kestoa voi. Minusta ryhmäpuheenvuorot tulisi rajata pitemmiksi ja valtuutettujen lyhyemmiksi. Ei samaa asiaa tarvitse moneen kertaan pyörittää. Kyllä rivivaltuutetttu voi kahdessa/kolmessa minuutissa kertoa asiansa melkoisen kattavasti. Puheenvuorojen lyhyntäminen antaisi mahdollisuuden monipuolisemmalle keskustelulle. 

Valtuustoaloitteiden osalta on sama tilanne. Niiden tekemistä ei voi kieltää eikä rajoittaa. Aloitteiden käsittely pitäisi saada joustavaksi. Tässä kysymyksessä kannattaa kuunnella laitakaupungin uusien edustajien mielipiteitä.  Heillä on näissäkin kysymyksissä tervettä järkeä. Vetoaminen suurempaan mittakaavaan ei ole perusteltu syy olla noteeraamatta heidän käsityksiään. Liittyneissä kunnissa oli paljon sellaisia käytänteitä, joita kannattaisi ottaa käyttöön.

Uudenlaista toimintakulttuuria oli minulle se, että kaupunginhallituksessa istuvat ja yksimielisesti valtuustolle esitystä tehneet jäsenet irrottautuivat esityksestä ja rapauttivat omaa esitystään. Tätä en ymmärrä eikä tällainen asioiden hoito pitemmän päälle onnistu. Se tulee jokaiselle omaan nilkkaan. Vastuuta pitää kantaa ja olla linjakas.

Myös virkamiesten jatkuvaa aliarvioimista ja epäilemistä en ymmärrä. Jos viranhaltija on syyllistynyt väärinkäytöksiin ja virheisiin, niin silloin pitää ryhtyä toimenpiteisiin. Jatkuvista kriittisestä puheenvuoroista ja kirjoittelusta tulee saamattomuuden vaikutelma. On olemassa keltaisen ja vakavimmissa tapauksissa punaisen kortin mahdollisuus. Asioita pitää hoitaa jämerästi ja oikeuden mukaisesti. Turhat jorinat pois.