VALTUUSTOALOITTEET

Eilisillan Kokkolan kaupunginvaltuuston kokouksessa oli keskusteltu maakuntalehden mukaan valtuustolle tehdyistä aloitteista ja kuinka ne pitäisi käsitellä. Aloiteoikeus on kirjattu kunnallislakiin ja sen voi tehdä valtuutetun lisäksi tavallinen kuntalainenkin.

Varmasti on niin, että jotkut turhautuvat niiden käsittelyyn valtuustotasolla. Mutta se on kestettävä. Kokkolassa käydään tasapäistä poliittista vääntöä ja siihen kuuluu aloitteellisuus.  Mielestäni nyt vallalla oleva käytäntö on aika hyvä. Valtuutettujen aloitteet tuodaan kohtuullisen kevyellä valmistelulla valtuuston, joka panee ne vaskoolin. Hyvät hiput menevät jatkokäsittelyyn ja kevyeksi havaitut siirretään syrjään. Se on nopein, avoin ja demokraattinen tapa käsitellä  tulleet aloitteet. Se puikoon joka on kylvänytkin. Tälle pellolle eivät pääse muut kuin valtuutetut.

Ei ole järkevää, että jokainen aloite valmistellaan virkakoneistossa viimeisen päälle. Se uuvuttaisi koko koneiston. Virkamiesten lobbaaminenkin on avoimuuden kannalta harmaan vyöhykkeen toimintaa.

Nykyinen käytäntö jatkukoon kunnes parempi vaihtoehto tulee pöytään. Vielä sellaista ei ole tietääkseni esiin tuotu.