JUHANNUKSELTA HELPOTTAA?

Sammon konsernijohtaja Björn ”Nalle” Wahlroos valoi menneellä viikolla uskoa talousmarkkinoihin toteamalla, että jo tulevana kesänä helpottaa.

Hän perusteli positiivista näkemystään sillä, että rahoitusmarkkinoiden paniikki on ohi ja luottomarkkinat ovat palautuneet lähes ennalleen.

Me kaikki tietenkin toivomme, että näin onnellisesti kävisi. Mutta on pakko todeta, että se on toiveajattelua. Valitettavasti.

Toiveet ja arkirealismi eivät nyt kohtaa. Talouden syvä matala on tosiasia myös Suomessa. Mutta on oikein etsiä sellaisia myönteisiä asioita, jotka helpottavat ja kenties lyhentävät talouselämän ahdinkoa meillä ja maailmalla.

Tänään virkaansa astuva Yhdysvaltain uusi presidentti Barack Obama on paljon päällä. Hän on yksi toivon kipinä. Jos hän saa Yhdysvaltain rapakunnossa olevan talouden kääntymään parempaan suuntaan, niin se tuntuu kaikkialla. Meilläkin.