MAHDOTON VOI OLLA MAHDOLLISTA KUNNALLISPOLITIIKASSAKIN

Eilen iltaisessa Kokkolan yliopistokeskus Chydenian ja Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun järjestämässä Kampus-iltamassa Kokkolassa piti vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson mielenkiintoisen esitelmän. Hän kiteytti ajatuksensa siihen, että mahdottomasta voi tehdä mahdollisen. Pitkäjännitteinen määrätietoinen työ ja oikea asenne vievät päämäärään. Mahdottoman ja mahdollisen rajan selvittäminen onnistuu vain lähtemällä ennakkoluulottomasti liikkeelle.

Mukaansa tempaava illan pääesiintyjä Gustafsson vei meidät kuvakavalkadinsa myötä huikealle viime kesän retkelleen Himalajalle. Hän on valloittanut maailman 14:sta yli kasitonnisesta vuoresta 13. Ensi kesänä on vuorossa Pakistanin ja Kiinan rajalla oleva Gasherbrum I, joka on se neljästoista. Huimaava esitys ja huimaava mies.

Kunnalliselämässäkin olisi viisasta ottaa oppia Gustafssonista. Rajoja ja asioita pitää kyseenalaistaa ja selvittää ennakkoluulottomasti uusia yhteistyön ja kehityksen edellytyksiä. Uusille ajatuksille täytyy olla sijaa kunnallisessa ”majatalossa”.

Vapaasti siteeraten runoilija Aaro Hellaakoskea ” kulkija on tiensä vanki – vapaata on vain umpihanki.” Nyt mahdottomalta tuntuva voi olla muutaman vuoden päästä hyvinkin mahdollista.