KAUKASIAN KRIISI

Georgian surulliset tapahtumat opettavat mielestäni suomalaisille sen, että viime kädessä meidän on itse vastattava omista asioistamme. Georgia on saanut paljon sympatiaa ja rohkaisua, muttei paljon muuta. Turvatakuut ovat olleet toden tullen heillä pitkälti omissa käsissään.

Kaukasian kriisi osoittaa myös, että Suomen nykyinen turvallisuuspoliittinen linja on oikea ja kestävä. Oman puolustuskyvyn tärkeys ja kansainvälisen yhteistyön merkitys ovat sen peruspilareita. Humanitäärinen avustustoiminta sodan jalkoihin jääneille on aina tärkeää. 

Suomenkaan ei kannata suurta karhua Nato-pyrkimyksillä ärsyttää. Nato-optio riittää meille vallan hyvin ja on parempi turvatakuu kuin sotilasliittoon liittyminen. Toivottavasti nykyiset ja tulevat päättäjämme pitävät jo reilut viisikymmentä vuotta hyvin toimineen puolueettomuusperiaatteen kunniassa. Suomi elää tänään historiallisen hyvää ja turvallista ajanjaksoa.

Suomalaisten tulee pitää jatkossakin huoli siitä, ettei ulkopolitiikan johtoon pääse hyperisänmaallisia höyrypäitä, jotka ajavat meidät osallisiksi suurvaltojen kahinoihin. 

On hyvä muistaa viisaan ja kaukonäköisen presidenttimme Urho Kekkosen opetus. Maailmanpolitiikassa on järkevää olla mieluummin lääkäri kuin tuomari. Suomi on onnistunut lääkärin roolissaan tähän asti hyvin. Suomalaisia arvostetaan kansainvälisessä rauhan työssä.

Maltti on valttia. Ulkopolitiikassakin.