SUOMI KULTAKANTAAN

Eilinen oli Pekingissä todellinen suomalaispäivä. Ampujamme räväyttivät tuomalla kaksi mitalia. Aamupäivällä yliluutnantti Henri Häkkinen ampui ilmakiväärillä pronssia, joka yllätti useimmat suomalaiset penkkiurheilijat myönteisesti. Pekingin kisat olivat menneet suomalaisten osalta siihen asti alavireisesti.

Sitten rävähti. Orimattilalainen Satu Mäkelä-Nummela haulikollaan ratkaisi trapin kultamitalin Suomelle viimeisellä laukauksellaan. Kisa oli huippujännittävä loppuun asti.

Kultamitalistin taustajoukoissa valmentajana on toiminut hänen aviomiehensä itsekin trapin  huippuampuja Matti Nummela. Matille ei olympiakisoissa aikoinaan suotu parasta päiväänsä. Mutta nyt vaimo korjasi satumaisesti tilanteen.

Satu Mäkelä-Nummelan olympiavoitto on suomalaisille naisille harvinaista herkkua. Kesäkisoissa ainoastaan Sylvi Saimo melonnassa ja Heli Rantanen keihäässä ovat saaneet kultamitalin.

Tarkasti ottaen Ludovika ja Walter Jakobsson voittivat 1920 Antwerpenissä kultaa taitoluistelun pariluistelussa, joka oli tuolloin kesälaji. Kultamitalin sai myös Aale Tynni Lontoon kesäkisoissa 1948. Hän voitti taidelajien kultamitalin runollaan HELLAAN LAAKERI.

Jo tässä vaiheessa voidaan sanoa, että ampujamme ovar pelastaneet suomalaisten olympiakisat. Toki vielä on paljon pelissä. Erityisesti miesten keihäänheitto kiinnostaa ja siinä odotukset ovat korkealla.

Odotamme lisää hyviä suomalaissuorituksia.