JUTALLA OIVA MAHDOLLISUUS

Ensi kesäkuussa kokoontuu 350 virallista demariedustajaa valitsemaan puolueelleen uutta puheenjohtajaa. Kisassa on ehdokkaita yhdeksän ja he kaikki ovat istuvia kansan -edustajia.

Hesarin selvityksen mukaan tällä hetkellä johdossa on Erkki Tuomioja, häntä peesaavat Tarja Filatov ja meille keskipohjalaisille tuttu kokkolalainen Jutta Urpilainen. Minulla on käsitys, että mitä pidemmälle kamppailu etenee sitä selvemmin Jutta nousee Tuomiojan vahvimmaksi haastajaksi..

Jutalla on monet edut puolellaan. Jutta tuo puolueelleen uutta virtaa, tuiki tarpeellista muutosvoimaa. Hän ei ole ammattiyhdistysliikkeen vanki ja hän on tuonut uutta aatteellista sytykettä vanhoihin kaavoihin kangistuneeseen demarikoneistoon.

Lopullisessa tarkastelussa nuori valovoimainen nainen voittaa jo eläkeiän kynnyksellä olevan Tuomiojan, joka olisi vain lyhyen ylimenovaiheen johtaja. Eikä sellaista tilausta ole näkyvissä. Tuomiojan valinta todistaisi lisäksi, että demareilla ei ole juurikaan muita vaihtoehtoja.

Suhteellisen kokemattoman Jutan valintaa varmaan monet pitävät pienoisena riskinä. Mutta sen riskin demariedustajat tullevat ottamaan. Kokemattomuus paranee tunnetusti päivä päivältä.

Maakunnan ja Kokkolan seudun kannalta Jutan puheenjohtajuus olisi historiallisen merkittävä juttu. Toivotan onnea.