ITSENÄISYYSPÄIVÄN JUHLA KÄLVIÄLLÄ 6.12.2019

Itsenäisyyspäivän juhla Kälviällä 6.12.2019
Kunnioitettu veteraanisukupolvi, hyvät juhlavieraat!

Toivotan teidät tervetulleiksi itsenäisyysjuhlaan tänne Kälviän seurakuntatalolle. Samalla minulla on miellyttävä tehtävä tuoda Kokkolan kaupungin tervehdys tähän arvokkaaseen tlaisuuteen.

Suomi viettää suurta juhlaansa perinteisin menoin. Niin mekin täällä Kälviällä. Siniristiliput liehuvat saloissa, kunniavartiot sankarihaudoilla ja palavat kynttilät hautapaadeilla. Ne kertovat kiitollisuudestamme ja kunnioituksestamme isänmaan puolesta henkensä antaneille maanpuolustajille.

Hyvät kuulijat!
Mitä itsenäisyys meille merkitsee? Lapsilta kysyttäessä itsenäisyys tarkoittaa rauhaa, kavereita ja että saa leikkiä. Rauhaa, kavereita ja vapautta. Eikö tässä kiteydykin itsenäisyyden perussanoma. Suomen ja suomalaisten ei ole viisasta sulkeutua vaan ottaa uusia askeleita avoimin silmin ja vastaanottavaisin mielin.

Tämän päivän Suomi tarjoaa kansalaisilleen paljon hyvää ja arvokasta. Sodan jälkeisestä köyhyydestä on kuljettu pitkä matka nykyvaurauteen. Mutta valitettavasti tänään liian monet jäävät yhteiskunnan ulkopuolelle ja monet kärsivät yksinäisyydestä.

Päättäjien on syytä ottaa enemmän vastuuta ikäihmisistä. He ovat luoneet meille nämä hyvät ja turvalliset olosuhteet. Meidän on pystyttävä hoitamaan vanhuusväestön hoiva ja hoito, Ympärivuorokautisia hoitopaikkoja pitää olla riittävästi. Tässä meillä on kunniatehtävä. Vanhuksia ei jätetä.

Kokkola viettää tulevana vuotena juhlavuotta. Kaupunkimme täyttää 400 vuotta. Tämä näkyy monina eri tapahtumina koko vuoden ajan. Juhlavuoden ohjelmassa on huomioitu yhdistysten, yhteisöjen, yrittäjien ja yksittäisten kuntalaisten ideoita ja aloitteita.

Juhlavuoden vietto huipentuu Kokkolan juhlaviikkoihin elokuun puolivälistä syyskuun loppuun. Kokkolan syntymäpäivää juhlitaan kaupungin perustamispäivänä 7. syyskuuta vuonna 2020. Valtakunnalliset kotiseutupäivät Kokkolassa ulottuvat koko maakuntaan elokuussa.

Kevään tapahtumaviikkoa Kohtalona Käläviä vietetään maaliskuussa 400 vuotisjuhlien merkeissä. Yksi merkittävä tapahtuma on kesän taidenäyttely ”Silimälystiä” , jossa esittäytyvät kälviäläiset taiteilijat Kaija Kontulainen, Jaakko Pernu, Esa Riippa ja Riku Riippa. Meille Kälviälle juhlavuosi tuo tullessaan lukuisia muitakin tapahtumia.

Lopuksi lainaan kälviäläisen Raija Ridan Laulusta Kälviälle ensimmäisen säkeistön:

Kotiseutua tahdomme tervehtää,
näitä tienoita tuttuja meille
sanoin, sävelin kiitosta viestittää
kyläin kotoisten kujanteille.
Kotiseutumme, Kälviä, laulumme saa
löydy paikkaa ei parempaa.

Arvoisa juhlayleisö!

Toivotan teille omasta ja Kokkolan kaupungin puolesta Hyvää Itsenäisyyspäivää!