TÅHÄN ON TULTU

Valitettavasti tulee sellainen käsitys, että maatamme hallitsevat virkamiehet lonkeroisine lakeineen ja poliitikot seuraavat voimattomina “uulan kanteelta.”

Pari esimerkkiä omalta rakkaalta Keski-Pohjanmaalta. Eräs menestyvä yrittäjä haki ympäristölupaa laajennusinvestoinneilleen. Hän kertoi, että selvityslupapapereita piti olla yli kolmen kilon painosta. Sanomattakin on selvää, että tällaiseen savottaan yrittäjän pitää palkata ulkopuolinen osaaja.

Toinen esimerkki pyhästä byrokratiasta. Tulipalossa surullisesti lihajalostamonsa menettänyt yli 20 henkilöä työllistänyt menestyvä yrittäjä lopettaa. Merkittäväksi syyksi lopettamiselleen yrittäjä kertoi, ettei hän jaksa aloittaa uutta monivuotista lupaprosessia.

Kyllä hälytyskellojen pitäisi soida. Hallituksen on tosissaan oiottava ja yksinkertaistettava ihmisten ja ennen kaikkea yrittäjien pykäläviidakkoa. On syytä todeta, että Sipilän hallitus on vasta vuoden istuttuaan saanut myönteistä kehitystä aikaan tässä suhteessa.

Liian monet asiat on ulkoistettu, jopa ulkopolitiikkamme. Maan johto vakuuttaa turvallisuuspolitiikkamme olevan omissa käsissämme. Mutta ei se sellaiselta näytä. Pikemminkin saa käsityksen että jenkit ja amerikkalaismieliset kenraalimme vievät meitä kuin pässiä narussa. Kansalle ei uskalleta avata paljonko Hornetit todellisuudessa maksoivat ja miten jenkkien sovittujen vastaostojen kävi. Suomalaisten pitäisi havahtua. Amerikkalaisten asejärjestelmät vievät meiltä tuhkatkin pesästä ja kaiken lisäksi turvallisuutemme vain huononee.

Myöskin on toivomisen varaa suhteessamme Brysseliin. Suurena nettomaksajana niiaamme ja kumarramme liki kaiken hyväksyen. Kukaan suomalainen poliitikko ei uskalla ehdottaa maamme taloudellisen tilanteen perusteella esimerkiksi jäsenmaksualennuksia. Toivottavasti kehitteillä olevia sauna-ja sähkömittaridirektiivejä tohdimme jarrutella. Silläkin uhalla, että meitä katsotaan kieroon.

Eikä kukaan suomalainen johtava poliitikko rohkene julkituoda, että Venäjä pakotteista olisi syytä luopua. No, onneksi Saksa tätä harkitsee, jospa sitten heidän perässään uskaltaisimme. Pakotteet ovat osasyy maataloutemme kriisitilanteelle. Kyllä pitäisi kiireesti ryhtyä avaamaan kauppasuhteita isoon naapuriin. Pietarin markkinat ovat käden ulottuvilla.

Toki meille kaikille on selvää, että kuulumme paljon puhuttuun läntiseen arvoyhteisöön. Hyvä niin. Mutta ei siihenkään suuntaan rähmällään pitäisi olla. Suunnistajan on luotettava omaan kompassiinsa ja karttaansa. Perässä juoksijat yleensä eksyvät ja ajautuvat pois kartalta.

Keskustajohdon pitää palata aktiivisen rauhan edistämisen tielle. Rauhanturva-asiat on syytä nostaa keskiöön. Suomalaisten intresseissä on säilyttää itärajamme rauhan rajana. Olemme saaneet elää yli 70 vuotta sulassa sovussa naapureittemme kanssa. Ei tätä toimivaa rinnakkaiseloa kannata omin toimin horjuttaa. Rauhan tila on kaikista tärkein asia . Sen eteen on jatkuvasti ponnisteltava.

Seinäjoella tavataan.