NÄIN VOI KÄYDÄ PAHIMMILLAAN

Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen nosti esiin valtion velkaantumiseen liittyvän pelottavan skenaarion luennoidessaan lukiolaisille keskiviikkona Kulosaaren yhteiskoulussa Helsingissä.
– Jos Suomella on velkaa 100 miljardia euroa ja korkoa yksi prosentti, ovat velanhoitokustannukset miljardi euroa. Jos korot ovat kymmenen prosenttia, ovat velanhoitokustannukset kymmenen miljardia euroa, Puttonen sanoi.

Tilanne voi muuttua yllättäen äärimmäisen vakavaksi.
– Jos menee luottamus, korot pomppaavat. Se ei pomppaa yhdestä kahteen prosenttiin, vaan viiteen tai muualle. Silloin tulee kriisi, johon ei voi pikkuhiljaa valmistautua.

Euroopan keskuspankki on painanut korot alas, minkä vuoksi Suomessa ajatellaan, että on varaa velkaantua roimasti lisää, Puttonen arvioi.
Tällä ajattelulla voi olla karut seuraukset.

– Jos menemme kuilun yli ja velanhoitokustannukset nousevat kymmeneen miljardiin, ei sellaista löydy valtion budjetista. Sitten menevät koulut ja sairaalat kiinni. Silloin joku muu tulee määräämään asioistamme, kuten Kreikassa, Puttonen totesi.

Puttonen esitti arvionsa keskiviikkona, kun hän luennoi lukiolaisille Kulosaaren yhteiskoulussa Suomen talousahdingosta ja valtion velkaantumisesta.

Me kuulumme Euroopan velkaunioniin. Eikä meillä ole suitset omissa käsissä. Kiitos Lipposen.
Näin Suomi valloitetaan taloudellisesti. Kyllä tästä kyydistä pitäisi hypätä mahdollisimman äkkiä pois.
Mutta eivät Suomen viisaat tätä halua tunnustaa.
Vesa Puttosta ja Paavo Väyrystä kannattaisi kuunnella.