Tullilta karmeat luvut: Vienti putosi 11 %

Suomen tavaraviennin arvo oli lokakuussa 11 prosenttia vuodentakaista pienempi, selviää tullin ennakkotilastosta. Korutonta kertomaa.

Nyt ei pienellä näpräämisellä selvitä tästä laakson pohjasta. Vielä eivät Suomen viisaat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta myönnä, että oli suuri virhe liittyä euroon.

He perustelevät että euro on devalvoitunut dollariin nähden. Niin onkin. Mutta ei euro euroon nähden ole devalvoitunut. Muut euromaat ovat kovia kilpailijoitamme viennissä ja taloudessa.

Suomessa on jähmeät rakenteet. Ei ole herraa talossa. SAK ja AKT määräävät tahdin. Eduskunta ja valtakunnan hallitus ovat sivusta seuraajia. Tästä puhuu karua kieltä viime vuoden lakkotilasto. Meillä noin 150 lakkoa kun esimerkiksi Ruotsissa yhden käden sormiin mahtuva määrä.

Nyt tarvittaisiin shokkihoitoa. Markka pitäisi palauttaa rinnakkaisvaluutaksi. Itsensä hengiltä säästäminen pitäisi lopettaa ja lisätä kaasua.

Pienellä vientivetoisella maalla pitää olla ohjakset omissa käsissä. Ne eivät voi olla Brysselissä eikä SAK:lla eikä AKT:lla. Ohjakset pitää olla maan hallituksella.

Näin tilanteen näen.