KONTRO KIRJOITTAA TAAS ASIAA

Hallituksesta lähtöä tekevät vihreät käyvät nyt ylikierroksilla. Ville Niinistö sortui mokaan, jollaisia kokeneet poliitikot harvoin tekevät. Niinistö panetteli Financial Times -lehdessä omaa maataan ja hallitustaan perusteilla, joita ei parhaalla tahdollakaan voi pitää totena.

Niinistö sanoo näkevänsä Suomessa suomettumista. Syynä on se, että suomalaiset yritykset – ei siis valtio – haluavat ostaa Venäjältä ydinvoimalan.

Niinistön mukaan Suomen ulkopolitiikkaa eivät enää ohjaa arvot vaan oma varovaisuutemme pyrkiessämme tekemään sitä mitä venäläiset haluavat. ”Tämä vie meidät takaisin 1970-luvulle.”

Niinistön tekstissä kalskahtaa ikävällä tavalla russofobia, venäläisvastaisuus. Se on tietenkin vihreiden oma valinta, mutta sillä tiellä voi tulla karhu vastaan.

Niinistö puolustaa puheitaan sanomalla, että Suomi näyttäytyy oudossa valossa lisätessään riippuvuuttaan Venäjän energiasta. Nyt pitäisi kehittää kotimaista energiaa.

Ajatus kotimaisesta energiasta on erinomainen, mutta mitä Niinistön puolue on tehnyt sen eteen?

Hallitus, jossa vihreät ovat itse istuneet, on rapauttanut kotimaisen energian kannattavuuden. Turve on asetettu boikottiin ja tilalle on saatu kivihiiltä. Tämä hiili tulee Uralin takaa Venäjältä.

Jos tämä ei ole riippuvuutta venäläisestä energiasta niin mikä sitten?

Samaan aikaan Saksa ostaa venäläistä kaasua enemmän kuin mikään muu maa Euroopassa. Onkohan Saksakin suomettunut?

Vihreät olisivat olleet valmiita istumaan hallituksessa, jos Fennovoiman osakas olisi ollut edelleen saksalainen yhtiö. Kun tilalle tuli venäläinen yhtiö, puolue lähti hallituksesta.

Saksalainen kumppani suomalaisessa voimalassa hyvä, venäläinen paha. Kotimainen turve paha, venäläinen hiili hyvä. On siinä linjaa kerrakseen.

Rimanalitus, sitä se oli. Ruma ja likainen temppu, jonka kaikki muut puolueet tässä maassa muistavat vielä pitkään.
Näin kirjoitti Lauri Kontro.