SDP IVAA MAAKUNTIEN IHMISIÄ

Sos.dem. puolueen pää-äänenkannattaja Demokraatti (entinen Demari) osoitti torstaisen (27.6.) pääkirjoituksen otsikollaan, missä arvossa puolueen hallitussiipi pitää niitä suomalaisia ja niiden suomalaisten elinpiirejä, jotka asuvat muualla kuin suurissa kaupungeissa ja keskuksissa.

Vastaus on: ei missään arvossa. Niinpä pääkirjoituksen otsikkokin kuuluu näin: ”Museokuntien varaan palveluita ei voi jättää.”

Jos Demokraatti puoluelinjoineen tuntisi Suomea paremmin, se tietäisi, että monet ”museokunnat” ovat hoitaneet asioitaan ja palvelujaan paljon paremmin kuin suuret kaupunkikeskukset. Niissä asuu sosiaalidemokraattejakin. Nämä maakuntien sosiaalidemokraatit ovat mukana kotiseutunsa kehittämisessä. He ovat usein sitä mieltä, että kuntaliitos heikentäisi palveluja ja demokratiaa. Nyt heitäkin ivataan.

Demokraatti vinoilee näinkin:

”Hevoskyytiaikojen kuntarajoihin ei ole varaa takertua, jos tahdotaan turvata hyvät julkiset palvelut alue- ja väestörakenteeltaan muuttuneessa Suomessa.”

Mutta ovatko asiat paremmin Vantaalla tai Jyväskylässä tai Kotkassa tai Kouvolassa tai Salossa tai Oulussa, jotka kaikki ovat nyt suuria kaupunkeja, ja joissa kaikissa SDP on tukevissa asemissa? Eivät ole asiat paremmin vaan ihan päin vastoin. Palvelujen leikkaukset ahdistavat kuntalaisia paljon enemmän kuin ”museokunnissa”.

SDP:ssä näyttää olevan kuntauudistusta kohtaan nyt kaksi linjaa: Jutta Urpilaisen kova linja ja Eero Heinäluoman ymmärtäväisempi linja. Demokraatti on pantu tukemaan vain toista osapuolta, kovaa ja yksisilmäistä linjaa.

Näin kirjoitti Suomenmaa ja taas kerran täyttä asiaa.