SDP – ILTARUSKON PUOLUE?

Kiinnostavampaa oli kuitenkin se, minkä Yle jätti kokonaan kertomatta. Uutisessa kun ei edes vaivauduttu mainitsemaan, mikä oli toisen päähallituspuolueen SDP:n kannatus nuorten keskuudessa.

Taloustutkimukselta asiaa erikseen tiedusteltaessa paljastui, että se jäi vain 10,5 prosenttiin.

Vaarana alkaa olla, että SDP:n ongelmasta tulee itseään ruokkiva noidankehä. Kun puolueen sanoma ei enää laajemmin puhuttele nuoria, myös poliittisesta urasta haaveilevat nuoret hakeutuvat SDP:n sijasta muiden puolueiden pariin.

Jäljelle jäävät vain pahimmat puoluemantraa hokevat broilerit, joilta puuttuu oma ajattelu ja uskallus haastaa puolueen linja nuorille keskeisissä asioissa.

Jutta Urpilainen pääsi itse aikanaan eduskuntaan vain 27-vuotiaana ja tuli viisi vuotta myöhemmin valituksi SDP:n puheenjohtajaksi, koska puolueeseen haluttiin nuorennusleikkaus. Urpilaisen kaudella SDP on kuitenkin profiloitunut lähinnä suurten ikäluokkien etujen ajajaksi. Se on jatkuvasti siirtänyt kipeitä ratkaisuja kauemmaksi tulevaisuuteen eli nuorten kannettavaksi.

SDP:ssä esimerkiksi pelätään, että eläkeiän nosto karkottaisi puolueen ydinkannattajat perussuomalaisiin. Mitenköhän kannatukselle mahtaa lähivuosina käydä, kun nuorempien ikäluokkien eläkemaksuja joudutaan SDP:n oman jääräpäisyyden vuoksi rajusti korottamaan?

Näin kertoo Taloustutkimuksen selvitys. Tässäkin on demareilla pohdittavaa.