YHDESSÄ TEHDEN HYVÄÄ TULEE

Kunnallisvaalit kiinnostavat edelleen. Vaikka koko maan äänestysprosentti jäi alle 60 prosentin, niin silti vaalien paikallisuus tekee niistä erityislaatuiset. Tuttuja ehdokkaita ja läheisiä asioita on helppo kommentoida ja arvioida monelta kantilta.

Keskustan kannalta käydyt vaalit olivat menestys. Valtakunnallinen vaalitulos 18.7 % yllätti monet ja tyydytti keskustakentän rohkeimmatkin veikkaukset. Olimme aikalailla painitermiä käyttääkseni sillassa vielä kuukausi pari ennen vaaleja.

Tästä on keskustan hyvä jatkaa seuraavia eduskuntavaaleja kohden. Puheenjohtaja Juha Sipilän johtajuus on nyt vahva. Pitää mennä pitkästi ajassa taaksepäin, että keskustajohtajalla olisi ollut yhtä kiistaton asema. Keskustan kenttäväki teki Rovaniemellä viisaan valinnan.

Sipilän johdolla keskusta tulee tavoittelemaan vääjäämättä suurimman puolueen asemaa. Kokoomuksen ylimielinen asenne alkaa närästää yhä useampia. Ei ilmoitusmenettelyllä ylhäältä käskien asioita hoideta. Tästä on varoittavana esimerkkinä kuntakentän remontointi. Remonttia pitää tehdä mutta tyyli on vääränlainen.

Toinen esimerkki kokoomuksen sooloilusta on Islannin ilmatilan valvonta. Kyllä tällaiset asiat pitäisi käsitellä parlamentaarisesti. Suomessa ulkopoliittiset linjanvedot ja muutokset on perinteisesti päätetty viime vuosikymmeninä yhteisesti ja suurella yksimielisyydellä. Kokoomuspilootit lennättävät nyt Suomea päin Natoa vaikka kansan selvä enemmistö on toista mieltä.Tästä ei hyvää seuraa.

Yhdessä tehden hyvää tulee. Näin se on myös kuntapolitiikassa. Ei yksin tehden Kokkolan talouttakaan saada kuntoon. Tilanne vaatii kaikkien puolueitten yhteistä panosta ja luottamusta. Nyt pitää unohtaa vanhat ja ryhtyä yhteisvoimin rakentamaan huomista. Uskon, että se onnistuu.