KUNTAKENTTÄ ON MENOSSA KOHTI SEKAMELSKAA

Toivottavasti monet katsoivat eilisillan A-studion. Kyllä vahvat peruskunnat ja meneillään oleva uudistusten sekamelska sai asiantuntijoilta kyytiä. Korkealle arvostetut kunta-alan tuntijat Kaarlo Tuori ja Aulis Pöyhönen olivat hämmennyksissä ja sitä mieltä että asiat eivät ole kenenkään ohjaksissa.

Jyrki Kataisen hallitus on haukkaamassa  liian suurta palaa. Muutamana yön tuntina Säätytalolla solmittu paketti ajaa suomalaisen kuntakentän sekasortoiseen tilaan. Ei missään Euroopan maassa ole kokeiltu vastaavaa. Ylhäältä hallitustornista sanellut keinotekoiset suurkunnat ovat outo ratkaisu.

Myöskään suunniteltu hanke ei täytä minkäänlaisia demokratian pelisääntöjä. Kyllä näin suuri muutosprosessi vaatisi parlamentaarisen valmistelun.

Myös ei voi kuin ihmetellä miksei terveys- ja soteasioita voi hoitaa kuntayhtymä tai maakuntahallinto kuten monissa läntisissä sivistysmaissa. Ei niissä lähidemokratia mihinkään karkaa. Lisäksi niihin voisi valita edustajat suoralla kansanvaalilla.

Kataisen nykyinen hallitus on erikoinen yhdistelmä. Asiantuntijoitten lausunnoille se viittaa kintaalla. Se on tyhmyyttä.