OLEMMEKO HISSUKOITA?

Nordeakonsernin hallituksen suomalainen puheenjohtaja Björn Wahlroos suututti ruotsalaiset ostamalla pankkinsa tanskalaiselle toimitusjohtajalleen runsaan kahden miljoonan euron luksusasunnon Tukholman keskustasta ja lupaamalla tälle 11 miljoonan euron jättieläkkeen.

Samaan aikaan Nordea aikoo toteuttaa säästäohjelman, joka tietää 2000 ihmiselle lähtöpasseja pankin organisaatiosta. Tämä sai ruotsalaisen median takajaloilleen. Tässä on jo asiantynkää, mistä metelöidä.

Meillä Suomessa jauhetaan pikku asioitten parissa. Entisen pääministerin tuppeensahattu lautakasa ja tyttöystävät veivät isoksi aikaa valtamedian liki täydellisen huomion. Se oli muutaman median maanista penkomista.

Fortumin Mikael Liliuksen kaltaiset kultaiset kädenpuristukset ja jättieläkkeet ovat saaneet samaiselta medialta olla jokseenkin rauhassa. Vaikka herrojen ahneus on saavuttanut sellaiset mittasuhteet, että se häiritsee jo Suomessakin yhteiskuntarauhaa. Mikään ei tunnu markkinatalouden sokaisemille yläluokkalaisille riittävän.

Kokoomusjohtaja Jyrki Kataisen ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen vetämä nykyhallitus syventää entisestään kansalaisten eriarvoisuutta. Syrjäseudut ja vähävaraiset ihmiset pannaan yhä ahtaammalle. 

Jokin aika sitten eduskunnan kyselytunnilla keskustan kansanedustaja Markku Rossi kysyi VR:n lippu-uudistuksen perään, jossa kaavaillaan sakkomaksua niille, jotka eivät ole ostaneet lippua etukäteen. Tämä olisi syrjäseudun asemattomalle ja kännykättömälle ihmiselle tosi epäoikeudenmukainen ja eriarvoistava ratkaisu. 

Kysymykseen vastasi vihreitten kehitysministeri Heidi Hautala. Häntä eivät kansalaisten kokemat vääryydet ja epäoikeudenmukaisuudet tuntuneet paljon kiinnostavan. Kyllä valtion omistajaohjaus tässä hallituksessa on heiveröisissä käsissä.