KYLMÄÄ KYYTIÄ

Kuuden puolueen hallitusneuvottelut ovat loppusuoralla. Uudesta hallitusohjelmasta ei ole vielä lopullisia tietoja. Mutta selvältä näyttää, että kokoomuksen puheenjohtaja, tuleva pääministeri Jyrki Katainen on joutunut omasta heitostaan siltaan, jota demarit eivät ole armeliaasti murtaneet. Ennakkotiedot kertovat, että Katainen on joutunut antamaan liki kaikessa demareille periksi. Tulevan pääministerin johtajan taidot epäilyttävät. 

Tämä tietää sitä, että välttämättömiä työelämän uudistuksia ei saada aikaiseksi. Suomen kilpailukyvyn kannalta tämä on huolestuttavaa.  Käytännössä valtakunnan kukkaro on nyt demareitten hallussa. Historian valossa tämä ei ole ilouutinen.

Maaseudun, erityisesti maa-ja metsätalouden kannalta tulee hallitusneuvotteluista kylmiä viestejä. Kiinteistäveron ulottaminen maa-ja metsätalouteen on lähempänä kuin koskaan. Uusi hallitus ei todennäköisesti ota poliittista vastuuta näistä asioista. Veikkaan uudeksi maa-ja metsätalousministeriksi ammattiministeriä. MTK:n entinen puheenjohtaja Michael Hornborg on varteenotettava ehdokas.

Oma lukunsa tässä näytelmässä on ennen vaaleja pontevasti esiintynyt perussuomalaisten joukkue. Puheenjohtajansa Timo Soinin johdolla he saalistivat kiistämättömän ja historillisen vaalivoiton.

Mutta kun tuli arki ja todellisuus eteen, niin soinilaiset hyppäsivät pensaikkoon. Heille luvattiin hallitusneuvotteluissa kaikki mahdollinen. Hallitustunnustelija Katainen olisi antanut erityisvapauden äänestää heille hankalissa EU-asioissa oman tahtonsa mukaisesti. Mutta Soini vei joukkonsa oppositioon. Tyhjät tynnyrit kolisevat.

Suomi on ajautumassa tilanteeseen, jossa mikään ei ole varmaa. Kansantaloutemme perusta on vaarassa järkkyä, ellei tuleva uusi hallitus kykene tekemään jänteviä talouden ryhtiliikkeitä. Pahimmassa tapauksessa voimme joutua samaan hätäapujonoon Kreikan, Irlannin ja Portugalin kanssa.

Ei ollut perussuomalaisista Suomen pelastajiksi. Kun heitä olisi tarvittu, niin Timo Soini vei joukkonsa käpälämäkeen.