TYÖELÄMÄN PELISÄÄNNÖT

Työelämän jähmeät pelisäännöt uudistuvat hitaasti. Ammattiyhdistysliikkeen varovaisen torjuva asenne uutta kohtaan on silmäänpistävää. Tämä tilanne avaa uusia väyliä ja mahdollisuuksia työntekijöitä välittäville ja rekrytointia harrastaville yrityksille. Kankea virallinen työnvälitystoiminta on jäänyt kyydistä.

Tutustuin etelä-Suomessa työntekijöitä vuokraavaan yritykseen tänä keväänä. Yritystä omistavat ja sen toiminnasta vastaavat reilut 30-kymppiset nuoret miehet. He kertoivat, että yrityksen palkkalistoilla on tällä hetkellä noin tuhat työntekijää. Yritys huolehtii rekrytoinnin, vuokraa heidät työnantajille sekä maksaa heille palkat. 

Lisäksi välitysfirman johtajat kertoivat, että heillä on tällä hetkellä noin 35.000 työntekijän yhteystiedot. Kaikki nämä ovat käytettävissä kun sopiva työkohde löytyy. Opiskelijat, eläkeläiset  ja monet muut työhakijat ovat kiinnostuneita lyhyistä työtilaisuuksista.

Esimerkkinä joku voi haluta Lappiin rinnevahdiksi. He voivat tehdä työtä 2-3 päivää viikossa ja lopun aikaa joko hiihtää tai lasketella. Joku lääkäri tai tuomari tekee muutaman kuukauden töitä ja sitten lähtee kiertämään maailmaa.

Näin toimivat joustavat työelämän pelisäännöt jo nyt monille sitä haluaville. Eikä siinä kysytä ammattiyhdistysliikkeen mielipidettä. Näin se vain kulkee. Ja kaikki laillisesti. Filunkiyritykset eivät kauan ole kehissä.