TÄHÄN ON TULTU

Jo nyt voi sanoa, ettei uusi valmisteilla oleva terveyslaki tule näyttämään Keski-Pohjanmaan keskussairaalalle menosuuntaa eikä selvennä hallinnollista mallia, millä olisi viisasta edetä tulevina vuosina.

On syytä pelätä, että on jouduttu tilanteeseen, jossa maakunnallinen keskussairaalan hallintomalli on vaarassa. Ei voida kuvitella, että Kokkolan kaupunki luovuttaisí sote- ja terveysasiansa maakunnalliselle toimijalle noin vain. Se tarkoittaisi kaupungin budjetista reilusti yli 50 prosenttia. On myös syytä huomioida, että Kokkola maksaa keskussairaalan menoista yli 70 prosenttia. Se haluaa varmasti myös itse valvoa ja päättää näistä tärkeistä palveluistaan jatkossa entistä tarkemmin.

Kaiken vääntämisen jälkeen voi käydä niin, että keskussairaalamme menettää nykyisen statuksensa ja siitä tulee aluesairaala. Sitä ei kukaan halua mutta niin voi käydä.

Nykyisen aseman säilyttäminen voisi olla mahdollista, jos vapaat markkinat toimisivat niin, että kunnat voisivat ostaa palvelunsa toiminnan laadun ja hinnaston mukaan. Meillä on hyvin johdettu tehokas ja toimiva keskussairaala. Mutta sote- ja terveyspiirien rajat tulevat olemaan jatkossakin. Miten rajat vedetään sen aika näyttää.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan osalta on tultu tilanteeseen, jossa tarvitaan uudenlaista näkemystä. Toivon mukaan myös vaaran lähestyessä rivit tiivistyvät.