DEMARIT VAIKEUKSISSA

Viime viikon gallup kannatukset kolmen suurimman puolueen kesken kertoivat selvää viestiä. Demarien kannatus ei ole lähtenyt nousuun, vaikka se on käyttänyt oppositioasemaansa täysimääräisen populistisesti hyväkseen. Demarit pysyvät edelleen sitkeästi Kokoomuksen ja Keskustan takana.

Uusi tuore puheenjohtaja Jutta Urpilainen on todennäköisesti saanut jonkin verran uutuuden lisää puolueelleen. Ilman sitä nostetta demarit olisivat selkeästi laskusuunnassa.

Veikkaan, että demarien lama kestää pitempään. Heidän yhteiskunnallinen sanomansa tämän hetken elämän menoon on epäselvää taivaanrannan maalausta ja populismin aallon harjalla keikkumista.

Todellinen mahalasku oli Jutan johdolla käyty hyökkäys vaalirahajupakassa pääministeri Matti Vanhasta kohtaan. Demarien olisi kannattanut tiedostaa, että ei pitäisi käydä toisten kimppuun, kun omalla vaalirahapöydällä on tukuttain selvittämättömiä asioita.

Kukaan ei ole tutkinut paljonko ammattiyhdistysliikkeiden ja niiden alaisten osastojen rahaa ja työpanosta käytettiin vasemmistopuolueitten vaalitoimintaan? Keiltä nämä saivat tukensa ja rahansa? Näitä asioita ei avattu. Demarit eivät lähteneet tasapuoliseen selvittelyyn vaalirahoista välikysymyksen kautta. Eipä tietenkään.

Nyt tarvitaan Jutalta viisautta ja todellista osaamista, jos hän aikoo saada laivansa kurssin kääntymään kohti parempaa kannatusta. Pikkunäppäryys, populismi ja yksioikoinen hallituksen arvostelu eivät riitä.